Държавите от Югоизточна Азия обсъждат на конференцията в Индонезия тази седмица как да постигнат мир в Мианмар, като по-късно се очаква да публикуват изявление по темата, пише "Ройтерс". За момента няма признаци за напредък по отношение на техния обхванат от конфликти съсед.

Припомняме, че Мианмар също е част от 10-членната асоциация за нациите от Югоизточна Азия. Асоциацията се опитва да приложи мирен план от пет точки, договорен с хунтата в страната малко след преврата в началото на 2001 г.

Военните на Мианмар са съгласни с плана на АСЕАН, но само на думи. Планът включва спиране на насилието и преговори между военните и техните продемократични опоненти, което доведе до нови съмнения относно ефективността на блока.

Председателят на АСЕАН Индонезия в сряда призова външните министри на групата, които се събират в Джакарта за една от редовните си конференции, да останат единни в справянето с ескалиращото насилие в Мианмар, а индонезийското външно министерство каза, че този ден ще бъде издадено съвместно комюнике.

Но до сутринта в четвъртък не беше публикувано изявление. Причините за забавянето не са ясни, но служител на АСЕАН каза, че комюнике се финализира и ще бъде публикувано скоро.

Тази седмица АСЕАН също провежда срещи с пратеници на Съединените щати, Китай, Русия и други големи партньори.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябва да се срещне с китайския дипломат Уанг И по-късно днес, последната от поредица от взаимодействия между съперничещите си сили.

Блинкън притиска АСЕАН за по-твърда позиция спрямо Мианмар и Китай

Блинкън притиска АСЕАН за по-твърда позиция спрямо Мианмар и Китай

Ще пътува до Индонезия, за да участва в среща на външните министри от регионалния блок АСЕАН