В продължение на три часа и половина главата на европейската дипломация Катрин Аштън разговааря в Киев с президента на Украйна Виктор Янукович, предаде агенция „Новости".

Припомняме, днес тя пристигна на двудневно посещение в украинската столица във връзка с нестихващите протести на привържениците на евроинтеграцията срещу решението на властите да прекратят подготовката за асоцииране на Украйна към ЕС.

„Аштън проведе 3.5-часова основателна среща с президента Януковеч. Обсъдени са всички важни въпроси.

От пресслужбата на Виктор Янукович уточниха, че в срещата на украинския президент с главата на европейската дипломация е участвал и шефът на представителството на ЕС в Киев - Ян Томбински.

След срещата си с Янукович баронеса Аштън се срещна и с представители на украинската опозиция, с които обсъди ситуацията в страната.
В разговорите са участвали лидерът на парламентарната фракция та партията   "Баткивщина" Арсений Яценюк, лидерът на фракцията на "УДАР" Виталий Кличко, както и оглавяващият фракцията на "Свобода" Олег Тягнибок.

Преди това Катрин Аштън посети и протестиращите на киевския Майдан, където беше посрещната с аплодисменти. Заедно с нея при демонстрантите  дойдоха Арсений Яценюк и ексминистъра на външния министър на Украйна  Владимир Огризко.