От руското министерство на отбраната все още не са коментирали тазсутрешната атака по области в Украйна. Публикувани бяха обаче кадри от използването на високопрецизни боеприпаси по цели на украинските въоръжени сили (ВСУ) по време на специална военна операция в Украйна. Военното министерство не съобщава в енигматичното си съобщение никакви подробности - нито какви са точно боеприпасите, нито кога са използвани. Акцентът обаче е точно "ново поколение".

"Руското министерство на отбраната публикува кадри от използването на високоточни боеприпаси от ново поколение по вражески военни цели в района на специалната военна операция", се казва в изявлението, изведено от ТАСС на първо място. Видеото се разпространява и в каналите на Телеграм на руското военни.

Според министерството в едно от видеата, записано от безпилотен летателен апарат, се вижда унищожаването на военни бронирани машини и оръжия на ВСУ от попадение на високоточен боеприпас от ново поколение. В другото видео се вижда как точка по точка се унищожават огневи цели в укрепена военна база.

Въздушна тревога в Централна Украйна, ракети по Киев

Въздушна тревога в Централна Украйна, ракети по Киев

Информацията все още е от неофициални източници

Едновременно с това украинските сили потвърждиха ударите, но посочват, че все още не са установили точния брой и вид. Полковник Юрий Игнат, говорител на Военновъздушните сили на Украйна, не съобщава точно вида и броя на ракетите, изстреляни по Киев и Киевска област тази сутрин. Въздушна тревога бе обявена и в други области на Украйна, макар и ракети да бяха регистрирани само в Киевска.

"Най-вероятно това са ракети, които са летели по балистична траектория. Има последствия. По-късно ще разберем какъв е бил видът на ракетите, но фактът, че са летели от северна посока, е 100%. И те летяха по балистична траектория", каза Игнат по Канал 24.

Украйна не разполага със средства за ефективно откриване и прехващане на балистични ракети. Заради това и в Киев е обявена въздушна тревога едва след първите "пристигания".

Той също така потвърди информацията, разпространена засега в социалните мрежи, че няколко руски тежки бомбардировача са излетели тази сутрин и все още летят. Това поражда очаквания в украинското общество, че ракетните удари по Украйна не са приключили днес.

"Ту-95 вече са във въздуха, наблюдава се група самолети. Дали ще нанесат удари, все още е рано да се каже, но те са в небето", каза Игнат.

Вашингтон: Атаката срещу Соледар има висока цена

Вашингтон: Атаката срещу Соледар има висока цена

Това признали и от Кремъл