Атаките на ръководената от САЩ коалиция срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в сирийския град Ракка през миналата година може да са нарушили международното право чрез застрашаване на живота на цивилни жители. Това обявиха от международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", цитирани от "Ройтерс".

По време на кампанията си за отвоюване на столицата на терористите в Сирия, коалицията не е обърнала необходимото внимание на цивилните и не е предприемала необходимите предпазни мерки, за да сведе до минимум вредите за тях, изтъкват правозащитниците в доклад.

Водената от САЩ коалиция допуснала евакуация на джихадисти от Ракка

Водената от САЩ коалиция допуснала евакуация на джихадисти от Ракка

БиБиСи разкрива подробности относно тайно споразумение

"Амнести" са документирали случаите на четири семейства, чийто опит е емблематичен за по-масови модели, и са предоставили "доказателства от първа ръка, че няколко нападения на коалицията, при които бяха убити и ранени цивилни, са нарушили международното хуманитарно право".

Коалицията отговори на предишни обвинения, че е предизвикала множество цивилни жертви, изтъквайки, че е била внимателна в избягването им и е разследвала всички информации за подобни случаи.

Кампанията за отвоюването на Ракка беше проведена от юни до октомври миналата година от Сирийските демократични сили (СДС), съюз на кюрдски и арабски милиции, подкрепяни от военни самолети и специални части на коалицията.

Русия обвини водената от САЩ коалиция във варварско бомбардиране на Ракка

Русия обвини водената от САЩ коалиция във варварско бомбардиране на Ракка

По същия начин, по който Съединените щати и Великобритания са бомбардирали Дрезден през 1945 г.

Репортери на "Ройтерс" в Ракка по време и след кампанията свидетелстваха, че въздушните удари и сраженията са предизвикали огромни разрушения в целия град, като цели квартали са били изравнени със земята.

ДАЕШ някога използваше града като административен център на самопровъзгласения си халифат, превръщайки го в център за планиране на нападения за своите последователи по целия свят.

По време на битката за Ракка, бойците на ДАЕШ затрудниха сериозно офанзивата на коалицията да избягва смъртта на цивилни жители, действайки сред тях и използвайки ги като живи щитове, допълват от "Амнести интернешънъл".

Правозащитниците са интервюирали 112 цивилни жители на Ракка по време на полеви изследвания там през февруари, посещавайки 42 места, където е имало въздушни, артилерийски и минометни удари.

Кадри от дрон показват опустошението в Ракка

Кадри от дрон показват опустошението в Ракка

След тежките сражения между ДАЕШ и Сирийските демократични сили

Според "Амнести" в четирите случая, описани подробно в доклада им, въздушните удари, използвайки мощни боеприпаси, са ударили сгради, пълни с цивилни, които са пребивавали там дълго време.

"Амнести интернешънъл" призова коалицията и страните членки да признаят размера на опустошението и да публикува необходимата информация за независимо разследване, както и да осигурят обезщетения на жертвите.