Серия от атентати срещу жилища на християни са извършени в Багдад, информира СиЕнЕн. Засега се съобщава за трима загинали и близо 30 ранени.

За нападенията потвърди източник от министерството на вътрешните работи. Той уточни, че те са станали рано тази сутрин - между 6 и 8 ч. Атаките са извършени със самоделни бомби и миномети в различни квартали на града.

По думите на източника, късно снощи е била взривена крайпътна бомба, отново в близост до жилище, обитавано от християни. Няма загинали, но са ранени трима души.

Днешните нападения са поредните кървави атентати в иракската столица. Само преди седмица 10 експлозии разтърсиха осем района в Багдад, убивайки 62 души. Малко преди това въоръжени мъже взеха заложници християни, като избиха 58 души. Оцелелите бяха транспортирани със самолет до Франция, където им беше осигурено лечение.

Отговорност за нападението в църквата взе свързаното с "Ал Кайда" екстремистко движение "Ислямска държава в Ирак". Впоследствие "Ал-кайда" в Ирак предупреди за нови атаки, посочвайки, че християните са законни техни цели.