Арестуваният в понеделник от специалните служби на САЩ Файсал Шахзад ще бъде обвинен в тероризъм и опит за използване на оръжие за масово унищожаване.

Това съобщи по на брифинг щатския главен прокурор Ерик Холдър, цитиран от РИА Новости.

По думите му по време на разпита, арестуваният е дал ценна за разследването информация.

"Това е терористичен заговор, който е насочен към убийството на американци в едно от най-оживените места в нашата страна", допълни още Холдър. "

Ерик Холдър посочи, че няма основания да се смята, че осуетеният опит за атентат в събота е свързан със заговора отпреди година на афганистански имигрант да се самовзриви в нюйоркското метро.

30-годишният Шахзад трябва да бъде изправен пред федерален съд. Холдър заяви, че той ще бъде обвинен в акт на трансграничен тероризъм, опит за използване на оръжие за масово поразяване и на експлозиви.

Заместник-директорът на ФБР Джон Пистоле заяви, че бомбата не е направена от професионалист и допълни, че устройството не е от най-сложните, откривани досега. Тя се състои от бензин, пропан и фишеци и е малко вероятно да бъдат причинени огромни щети.

Той бе арестуван на летището "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк преди да се качи на самолет на Емирейтс за Дубай.

Припомняме, в събота полицията в Ню Йорк евакуира "Таймс скуеър", тъй като в автомобил бяха намерени взривните вещества, кабели и други обекти. Районът бе отцепен, изведени бяха посетителите на ресторанти, клубове, магазини. Достъпът до съседни улици също бе спрян.