Организаторът на атенататa срещу самолет на "Пан Ам" над шотландското селце Локърби през 1988г. Абдел Басет ал-Меграхи, който излежава доживотна присъда в затвор в Глазгоу, ще бъде предаден на либийските власти следващата седмица.

Това съобщава Би Би Си, като се позовава на източници, близки до шотландското правителство.

В края на април Великобритания и Либия подписаха споразумение за размяна на затворници, което позволи на осъдения да подаде молба да бъде преместен в затвор в родината си.

През май либийските власти се обърнаха към Шотландия с молба Меграхи да бъде освободен, като оставащият срок от присъдата той ще излежи в страната си. Тогава представител на шотландското правителство заяви, че молбата на Либия ще бъде разгледана в рамките на 90 дни. Този срок изтече на 3 август.

Би Би Си съобщава, че през тази седмица преговорите са били възобновени. Вчера Меграхи дори е бил посетен в затвора от министъра на правосъдието на Шотландия Кени Макаскил.

През 2001 г. ал-Меграхи беше признат за виновен в организирането на взрив на борда на самолет "Боинг-747", в резултат на който загинаха 259 пътници и 11 души на земята. Той излежава присъдата си в шотландския затвор Гринок. През 2003 г. върховният съд на Глазгоу потвърди, че Меграхи може да апелира за смекчаване на доживотната присъда, но ще трябва да излежи минимум 27 години.