Морски пехотинец, ранен при миналогодишния самоубийствен атентат на международното летище "Хамид Карзай" в афганистанската столица Кабул, твърди, че атентаторът е бил забелязан близо до летището дни преди нападението.

"Знаехме за него два дни преди атаката, заяви Тристан Хърш от Чико, щата Калифорния пред местното издание Enterprise-Record. Знаехме как изглежда. ЦРУ ни уведоми, добави той. Ден преди и през деня той се появяваше и си тръгваше", каза Хърш, който вече не служи в морската пехота.

Над 1300 са ранените в Кабул, евакуационните полети са възобновени

Над 1300 са ранените в Кабул, евакуационните полети са възобновени

ДАЕШ пое отговорност за взривовете на летището

Той уточни, че не е виждал лично атентатора.

"Мой приятел, който беше снайперист, беше готов да убие човека, каза Хирш пред вестника. Поискахме разрешение и отговорът беше "Нека да военен съдия да се произнесе дали е законно.""

Хърш също повтори твърдението, дадено от други непосредствено след атаката, че в тълпата е имало втори атентатор, който не е успял да детонира взривното си устройство.

Той предупреди да не се политизират събитията от миналия август.

Разследване на Пентагона на атаката оспори тези твърдения - както и ранните съобщения, че атаката включва няколко въоръжени мъже - определяйки, че атаката е резултат от единствен атентатор.

"Разследването не откри окончателно доказателство, че някой някога е бил улучван или убит от стрелба от САЩ или Афганистан, каза генерал от морската пехота Франк Макензи през февруари. Това заключение се основава на внимателното разглеждане на показанията под клетва на повече от 100 свидетели, и особено тези свидетели и наблюдателни кули - както американски, така и британски - които са били на места, незасегнати от взрива, и които са имали завладяваща гледка към сцената преди, по време и след експлозивната атака.

Хирш е изпратен в Афганистан за неуспешната евакуация като част от така наречените сили за бързо реагиране, готови да бъдат изпратени от тяхната база в Саудитска Арабия до всяка регионална гореща точка в нужда.

Пентагонът: 13 американски военни са убити при атентата в Кабул
Обновена

Пентагонът: 13 американски военни са убити при атентата в Кабул

Срещите на президента Джо Байдън са отменени

Припомняме, че при нападението загинаха най-малко 13 американски военни и 90 афганистанци. 18 американски военни и около 1300 местни жители бяха ранени.

САЩ заявиха, че двама атентатори - самоубийци са взривили взривни устройства на входовете на летището в Кабул и в хотел "Барон", а след експлозията бойци от "Ислямска държава" са открили огън по военните и цивилните.

ДАЕШ пое отговорност за атака, съобщи информационната агенция на терористите Amaq.

Атаката дойде малко преди крайния срок във вторник за напускане на чуждестранни войски, с което се прекрати най -дългата война в Америка.