Гръцкият външен министър Никос Кодзиас предупреди Турция, че може да загуби война в Егейско море, подчертавайки, че "Гърция не е Африн", съобщават гръцки медии.

В интервю за местната телевизия "Скай" Кодзиас коментира, че Анкара е разбрала, че цената на конфликт в Егейско море може би е твърде висока.

"Гърция не е Африн и (Турция) осъзнава, че не само ще бъде скъпо, но и че би могла да загуби", заяви той, имайки предвид продължаващата военна намеса на Турция в северозападната част на Сирия.

Гърция остава хладнокръвна пред опасните провокации на Турция

Гърция остава хладнокръвна пред опасните провокации на Турция

Премиерът Алексис Ципрас е спокоен

Той също така разкрил, че двете съюзнички от НАТО са били близо до конфликт през февруари, когато катер на турската брегова охрана блъсна гръцки патрулен кораб край островите Имия в Егейско море (в Турция ги наричат Кардак).

Турция се "доближи" до престъпването на червените линии на Гърция, посочи първият дипломат на Гърция.

"Ако нямахме спокоен и комбиниран подход от гръцката страна, никой не може да каже докъде би могло да доведе това", добави Кодзиас.

Гърция сряза Турция, отдалечавала се от Европа

Гърция сряза Турция, отдалечавала се от Европа

"Турция изглежда като страна ... в риск да загуби ориентацията си"

Запитан да коментира въпроса за двамата гръцки военнослужещи, които са държани от два месеца в турски затвор заради преминаването по невнимание на територията на Турция, гръцкият външен министър посочи, че той "не е в позицията да каже дали те са попаднали в капан или дали това е било планирано".

Той отбеляза, че в миналото такива инциденти са били обработвани и разрешавани незабавно от граничните служители.

"Това не е същата Турция, с която сме разменяли войници, които пресякоха и бяха арестувани. Имам цяла папка (с такива случаи) на бюрото ми", посочи Кодзиас.