Гърция остава спокойна пред лицето на "опасните провокации" от страна на Турция. Това обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от "Ройтерс".

Ципрас, който се срещна в Атина с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, коментира, че Гърция може да играе централна роля в повишаването на ролята на Европейския съюз в сила за налагане на мир и сигурност.

Гърция сряза Турция, отдалечавала се от Европа

Гърция сряза Турция, отдалечавала се от Европа

"Турция изглежда като страна ... в риск да загуби ориентацията си"

"Доказваме това, като сме решителни и спокойни в справянето с опасните провокации в Егейско море от страна на Турция към нашите суверенни права", посочил Ципрас.

Двете страни членки на НАТО отдавна са в конфликт по въпроси, вариращи от въздушното пространство над Егейско море до правата върху полезните изкопаеми в същия регион, както и етнически разделения Кипър.

Реториката между двете страни наскоро се изостри до крайност след ареста на двамата гръцки войници от Турция и отказът на Гърция да предаде осемте турски военнослужещи, които избягаха от страната след неуспешния преврат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган през юли 2016 г.

Гърция гневно отхвърля предложената от Ердоган размяна на военни

Гърция гневно отхвърля предложената от Ердоган размяна на военни

Идеята била "немислима"