Австралия обяви, че ще ускори плановете си за закупуване на съвременни морски мини, за да защити своите морски пътища и пристанища си от потенциални агресори на фона на плановете на Китай да увеличи влиянието си в тихоокеанския регион.

Така наречените интелигентни морски мини са предназначени да правят разлика между военни цели и други видове кораби, заяви говорител на министерството на отбраната, цитиран от Ройтерс.

По думите му Австралия ускорява придобиването на интелигентни морски мини, които ще помогнат да се осигурят морските комуникационни линии и да се защитят морските подходи на Австралия. Той поясни, че. модерният морски минен капацитет е значително възпиращо средство за потенциални агресори.

Въпреки че министерството на отбраната не даде подробности, доклад във вестник Съндей Морнинг Хералд съобщи, че Канбера ще похарчи до 1 милиард австралийски долара за закупуване на високотехнологични подводни оръжия. Федералното правителство скоро ще обяви договор за закупуване на значителен брой морски мини от европейски доставчик на оръжия.

Премиерът Антъни Албанезе каза пред телевизия Ей Би Си, че няма да изпреварва тези въпроси на националната сигурност. Това, от което се нуждаем, е да се уверим, че имаме възможно най-добрата защита. Така че разгледахме противоракетната отбрана, разглеждаме киберсигурността, разглеждаме всички тези въпроси, добави той.

Китай планира да засили присъствието си в Тихия океан и сключи пакт за сигурност със Соломоновите острови миналата година, предизвиквайки безпокойство в Съединените щати и Австралия, които от десетилетия гледат на региона като на своя сфера на влияние.

Австралия и Китай в задочен спор за Тихоокеанския пакт за сигурност

Австралия и Китай в задочен спор за Тихоокеанския пакт за сигурност

Канбера предупреждава за последствия, Пекин вещае провал на намесата в споразумението