Австралия ще увеличи разходите за отбрана с 50,3 милиарда австралийски долара (32 милиарда щатски долара) през следващото десетилетие, съобщава "Ройтерс".

Страната ще пренастрои оръжейните си програми, като наблегне на ракети, дронове и военни кораби, предвид възможността за тихоокеански конфликт между Китай и САЩ.

По-голямата част от новите разходи, част от бюджет в размер на 330 милиарда австралийски долара за десетилетие напред, ще започнат едва след пет години и ще повишат разходите за отбрана до 2,4% от БВП до 2034 г. от малко над 2% към днешна дата.

Новото финансиране бе обявено от министъра на отбраната Ричард Марлс днес и показва нови приоритети, като ракети с голям обсег, които Австралия смята за необходими заради потенциален конфликт между Китай и Съединените в региона.

Австралия влага 260 млн. долара за производство на свои бойни дронове

Австралия влага 260 млн. долара за производство на свои бойни дронове

Моделът MQ-28A Ghost Bat e от следващо поколение

"Оптимистичните предположения, които ръководеха планирането на отбраната след края на Студената война, отдавна изчезнаха", подчерта Марлс. "Нашата среда се характеризира с несигурността и напрежението на утвърдената и нарастваща стратегическа конкуренция между Съединените щати и Китай".

Малко над 40%, или до 145 милиарда австралийски долара, са определени за флота, включително подсилен надводен флот, програмата за ядрени подводници AUKUS, както и други приоритети, като подводния дрон Ghost Shark.

1/5, или до 74 милиарда австралийски долара, ще бъдат предназначени за ракетни програми, чиято значимост беше отбелязана миналата година. Ще има нови ракети с по-голям обсег за военновъздушните сили и армията, програми за противоракетна отбрана и вътрешно производство на управляеми оръжия.

До 18 милиарда австралийски долара ще бъдат заделени за подобрения във военните бази в северната част на страната, където всяка година се разполагат американски морски пехотинци за месеци на обучение и учения.

САЩ са дали на Австралия военна техника и муниции

САЩ са дали на Австралия военна техника и муниции

Подкрепа срещу евентуална инвазия на Китай в Тайван