Австралия е убедена, че Съединените щати ще продължат с продажбата на ядрени подводници като част от пакта AUKUS. Това заяви министърът на отбранителната промишленост Пат Конрой, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му е по повод възникналите опасения, че доставките могат да бъдат забавени или отменени заради обсъжданите съкращения на програмата на САЩ.

Съгласно партньорството с AUKUS, подписано през 2021 г., Съединените щати ще продадат на Австралия между три и пет бойни подводници от клас "Вирджиния" от началото на 2030 г. като междинна стъпка, докато Австралия и Великобритания изграждат нов клас ядрени подводници SSN-AUKUS, който трябва да влезе в експлоатация приблизително десетилетие по-късно.

Страховете, че натрупаните поръчки за години напред в американските корабостроителници и намаляващият подводен флот могат да разколебаят желанието на Вашингтон за продажбите, се засилиха тази седмица, след като кабинетът на Джо Байдън намали искането си за финансиране за класа "Вирджиния".

Австралия обясни защо пактът AUKUS не може да се провали

Австралия обясни защо пактът AUKUS не може да се провали

Канбера ще продължи усилията за стабилизиране на отношенията с Пекин

Конрой обаче подчерта, че Австралия има пълно доверие в споразумението AUKUS и посочи, че САЩ постигат добър напредък в модернизирането на своите корабостроителници, така че те да могат да произвеждат клас "Вирджиния" и за двата флота.

"Виждам много преувеличени заглавия за смъртта на AUKUS, мисля, че това е четвъртият път, когато AUKUS умира през последната година", коментира той.

"Оставаме силно уверени, че класът "Вирджиния" ще бъде продаден на Австралия в посочените времеви рамки".

Съединените щати строят средно малко повече от една подводница от клас "Вирджиния" годишно - доста по-малко от очакваните 2,33, необходими за увеличаване на своя флот и същевременно за продажба и на Австралия.

САЩ искат разширяване на AUKUS и с други държави

САЩ искат разширяване на AUKUS и с други държави

Във втория етап на партньорството, наречен Стълб II

На брифинг за бюджета в понеделник заместник-министърът на военноморските сили на САЩ Ерик Рейвън посочи, че индустриалната база за подводници е натоварена, но петгодишна инвестиция в размер на 11,1 милиарда долара в искането за бюджета плюс обещаните 3 милиарда долара от Австралия като част от AUKUS ще повиши производството към целта.

До наближаването на продажбите през 2030 г. обаче се очаква броят на бойните подводници във флота на САЩ да падне до историческото дъно от 46 единици срещу целта от 66.

Бившият премиер на Австралия Малкълм Търнбул, чийто план за закупуване на френски подводници беше отменен от наследника му в полза на AUKUS, заяви, че е малко вероятно САЩ да влошат собствения си дефицит, като изпратят подводници на Канбера.

AUKUS - най-мащабното многостранно партньорство от 60 години насам

AUKUS - най-мащабното многостранно партньорство от 60 години насам

Байдън, Албанезе и Сунак представиха сделката за подводниците