Докато Австралия успя да спре вируса, блокирането и принудителното затваряне на бизнеса нанесоха сериозен удар на икономиката, съобщават БиБиСи и АП.

Очаква се БВП да се свие с над 10% - или с 50 милиарда австралийски долара - през трите месеца до юни. Това ще бъде най-големият спад в историята, коментира министърът на финансите Джош Фриденберг.

Безработицата ще се удвои до 10% или 1,4 милиона души. Самолетните пътувания намаляват с 97%. Фондовият пазар в Австралия загуби една трета от стойността си за четири седмици.

Една трета от работните места са загубени в сектора хотелиерство и ресторантьорство, а една четвърт - в сферата на изкуството и отдиха.

Коронавирусът остави 1 млн. австралийци без работа

Коронавирусът остави 1 млн. австралийци без работа

Близо 1/3 от австралийците (31%) твърдят, че финансовото им състояние се е влошило в резултат на мерките в борбата с Covid-19

Страната е изправена пред "отрезвяваща" икономическа перспектива поради въздействието на коронавирус и ще е с най-големия си досега дефицит. Федералният бюджет 2020-21 трябваше да бъде публикуван във вторник, но правителството беше принудено да го забави, докато не оцени пълната икономическа цена на коронавируса.

"Като цяло икономическите данни са отрезвяващи", обясни Фриденберг пред парламента. Фриденберг не каза какъв ще бъде дефицитът на правителството. Финансовата година в Австралия приключва на 30 юни.

Федералното правителство отпусна над 230 милиарда австралийски долара (148 милиарда долара) в стимулиращи мерки, повече от половината от които са насочени към подпомагане на работодателите, които отговарят на изискванията, да поддържат бизнеса си работещ.

"Като се има предвид нивото на несигурност, нашите икономически мерки осигуряват повече от финансово облекчение. Те също така осигуряват психологически тласък."

Австралия иска рестарт на икономиката от юли

Австралия иска рестарт на икономиката от юли

1 милион австралийци са изгубили работата си за месец

Фриденберг заяви, че исканията на опозицията за повече подкрепа за работодателите и служителите по време на пандемията вероятно няма да се случат.

"Австралийците знаят, че парите не растат по дърветата. Това, което вземаме назаем днес, трябва да плащаме в бъдеще. Временните и целенасочени, новите мерки за разходване не бяха предназначени да продължат завинаги, а да изградят мост към фазата на възстановяване".

Фриденберг коментира, че основният дефицит в края на март е 22,4 милиарда австралийски долара, почти с 10 милиарда долара повече от прогнозата на правителството в средата на годишната актуализация на бюджета през декември.

Австралия отменя ограниченията на три фази до юли

Австралия отменя ограниченията на три фази до юли

Щатите и териториите сами ще решават кога да започнат да прилагат всеки етап