Парламентарните избори в Австралия приключиха без никоя от участващите във вота партии да успее да спечели мнозинство, съобщиха световните агенции.

При преброени 78% от бюлетините опозиционната коалиция, включваща Либералната и Националната партии, печели 73 места. Управляващата Лейбъристка партия взима 71 места. Така никоя от политическите формации не събира мнозинството от 76 места, необходими за съставяне на правителство в 150-местния парламент на Австралия.

АФП посочва, че лидерът на лейбъристите и действащ премиер на Австралия Джулия Гилард и лидерът на опозицията Тони Абът ще трябва да се договарят с независимите депутати, за да съставят кабинет.

Световните агенции отбелязват и голямата подкрепа от над 10%, която получи Зелената партия.

След като станаха ясни резултатите от вота Джулия Гилард, първата жена на премиерския пост в историята на страната, заяви, че ще остане служебен премиер  през следващите няколко дни, докато продължава преброяването на вота.

Припомняме, тя наследи премиерското място от Кевин Ръд на 24 юни, който беше принуден да се оттегли като лидер на лейбъристите, след като загуби подкрепата на своите съпартийци. Това стана заради решението му да се откаже от програмата за рядко намаляване на въглеродните емисии в страната и да наложи допълнителен данък на минните предприятия. С това той се компрометира в национален мащаб и изправи управляващите лейбъристи пред реалната опасност да загубят парламентарните избори.

Световните агенции посочват, че Австралия е изправена пред първия балансиран парламент, без изявено мнозинство за последните 70 години.

Малко след обявяването на данните от по-голямата част от бюлетините Джулия Гилард обяви, че започва опити за формиране на правителство, поставяйки началото на предварителни преговори със Зелената партия и независимите депутати.

News.com.au съобщава, че тя вече е разговаряла с лидера на зелените Боб Браун, който определи срещата като много топла и сърдечна. Въпреки това той предупреди Гилард да не приема подкрепата на партията му като категорична и за даденост.