Правителството на Австралия ще изплати 2 млн. австралийски долара (1,4 млн. американски долара) като компенсация на стотици аборигени, които твърдят, че схема за социално подпомагане е била расистка спрямо тях. Това предаде BBC.

Програмата "работа за помощи" изисквала от хората в отдалечени общности да работят до 25 часа седмично, за да получават помощи. Критиците твърдят, че строгите й правила са довели до още по-голямо обедняване на много уязвими хора.

Правителството на Австралия сключи споразумение по съдебното дело по казуса, но не призна вина. Страната изисква от получателите на социални помощи да регистрират търсенето на работа и да извършват други задачи, за да получават плащания.

Според критици някои от изискванията поставят в неравностойно положение аборигените и други коренни жители, които са част от някои от най-бедните и изолирани общности в Австралия. Там хората имат ограничен достъп до телефонни, интернет и транспортни услуги. Много от тях са изправени пред допълнителни езикови, културни, образователни и здравни бариери.

Твърди се, че въведената през 2015 г. Програма за развитие на общността е расистка, тъй като има по-строги правила от други схеми за социално подпомагане. Над 80% от лицата, ползващи програмата, са австралийски аборигени.

По-рано тази година правителството на Австралия обяви, че ще премахне схемата и ще въведе нова до 2023 г.

Австралия разследва въздействието на колонизацията върху аборигените

Австралия разследва въздействието на колонизацията върху аборигените

Искат цялата истина за "233 години насилие, лишаване от собственост и умишлено мълчание"