Австралия обяви, че ще въведе национална забрана върху нацистките символи в опит да разбие крайнодесните групи. Публичното показване на свастиката или символите на СС ще се наказва с до една година затвор. Новите закони обаче няма да обхващат нацисткия поздрав, съобщава БиБиСи.

Нацистките символи вече са забранени в много щати, но това означава, че няма да бъдат разрешени навсякъде се казва в изявление на правителството. Този ход идва на фона на възраждането на крайнодесните движения.

По думите на главния прокурор Марк Драйфус в Австралия няма място за символи, които прославят ужасите на Холокоста. Повече няма да позволяваме на хората да печелят от излагането и продажбата на предмети, които прославят нацистите, добави той.

Забраната включва търговия и публично показване на знамена, ленти, тениски, отличителни знаци и публикуване на символи онлайн, насърчаващи нацистката идеология. Нацисткият поздрав не е обхванат от законодателството и вместо това ще бъде оставен на държавните органи на полицията. Щатите Виктория и Куинсланд вече обявиха подобни забрани по-рано тази година.

Забраната също беше внимателно изготвена, за да се изключи показването на свастиката в религиозен контекст, поради нейното духовно значение. Нацистката свастика произлиза от мотив на древен закачен кръст, който остава свещен символ в индуизма, будизма и джайнизма.

Австралийският щат Виктория забрани показването на нацистка свастика

Австралийският щат Виктория забрани показването на нацистка свастика

Хората, които умишлено показват символа, са изправени пред една година затвор или глоба от 22 000 долара