Министър-председателят на Австралия Малкълм Търнбул е наложил официална забрана за секс между министрите и техните служители, след като неговият вицепремиер направил "шокираща грешка в преценката", като е имал връзка, при която негова помощничка е забременяла, а това разклати правителството, съобщава "Франс прес".

Търнбул обяви промяната в кодекса за поведение на министрите на извънредна пресконференция, по време на която разкритикува остро вицепремиера Барнаби Джойс за причиняване на "ужасна болка и унижение" на съпругата си и четирите си деца.

"Барнаби направи шокираща грешка в преценката, имайки връзка с млада жена, работеща в кабинета му", посочи австралийският премиер, като допълни: "Като направи това, той причини дълбока скръб на онези жени и ужаси всички ни. Нашите сърца са с тях."

50-годишният Джойс е подложен на огромен натиск, откакто връзката му с бившата му медийната съветничка 33-годишната Вики Кампион, която сега е бременна с третото си дете, стана публично достояние през миналата седмица.

Това доведе до твърденията, че е нарушил министерските правила, като кризата доминираше заглавните страници на вестниците и времето за парламентарен контрол, като нараснаха призивите да си подаде оставката.

Джойс, чиято Национална партия е в коалиция с либералите на премиера Търнбул, ще напусне поста през следващата седмица.