Австралия призова правителствата по света да се споразумеят за "правила на пътя" за борба с разпространението на дезинформация и подкрепяна от държавата дезинформация онлайн, информира "Ройтерс".

Австралийският външен министър Марис Пейн отбеляза, че блокове като групата Quad - САЩ, Индия, Япония и Австралия - и глобални институции като ООН вече работят за постигане на баланс между вредно съдържание и свободно изразяване онлайн.

Но времето изтичало да се договорят правила за това, което е допустимо.

YouTube премахва всякакви видеоклипове с дезинформация за всички видове ваксини

YouTube премахва всякакви видеоклипове с дезинформация за всички видове ваксини

Засилва борбата срещу зловредно съдържание насърчаващо колебанията и антиваксърство

"Трябваше да започнем вчера", настоя Пейн пред панел на виртуалното събитие в Сидни заедно с шефа на Facebook по глобалните въпроси.

"Трябва да сме много ясни, че върховенството на правото, което се прилага офлайн, трябва да се прилага и онлайн. Правилата на пътя са това, което позволява на участниците в движението да останат в безопасност, същото е с потребителите онлайн. Да можем да идентифицираме разликата между свободата на словото и злонамерената дезинформация... е важно", добави тя.

Белият дом обвинява Facebook и YouTube за разпространение на дезинформация за ваксините

Белият дом обвинява Facebook и YouTube за разпространение на дезинформация за ваксините

Не правели достатъчно, за да я спрат

Дезинформацията и подкрепяните от правителства опити за разпалване на социална дисхармония онлайн се превърнаха в горещ политически проблем, като критици обвиняват платформи като Facebook, че не са успели да спрат изкривяването на демокрацията от съдържанието, което хостват.

Бивша служителка на Facebook излезе в публичността миналия месец, като обяви, че притежава изтекли документи, които според нея показват, че компанията поставя печалбата над обществената безопасност, въпреки публичните изявления за обратното, и е активирала щурма срещу Капитолия на 6 януари в САЩ, като е изключила системите за безопасност.

Проруска дезинформация залива социалните мрежи в Чехия

Проруска дезинформация залива социалните мрежи в Чехия

Това се случва след дипломатическия спор между двете страни

Ръководителят по глобалните въпроси на Facebook Ник Клег изтъкна, че правителствата трябва да определят правила за дезинформация.

"Очевидно не е правилно, че хора като мен, или понякога (основателят на Facebook) Марк Зукърбърг или други, трябва да вземат решения за това какъв вид съдържание може да остане или да бъде свалено", коментира Клег, бивш британски вицепремиер. 

"Не всички регулации са добри, но, разбира се, трябва да се въведе регулация", отбеляза той.

Германия очаква руски опити за влияние на изборите с дезинформация

Германия очаква руски опити за влияние на изборите с дезинформация

Маас коментира още, че се въоръжават срещу това и се надяват да ги спрат