YouTube ще премахне видеоклипове, които разпространяват дезинформация за всички ваксини, тъй като засилва борбата срещу зловредно съдържание, публикувано по време на пандемията с коронавирус, съобщава "Гардиън".

От сряда ще се премахва съдържание, което съдържа дезинформация, като например твърдения, че всяка одобрена ваксина е опасна, причинява хронични здравословни дефекти или не намалява разпространението на болестта - което е лъжа и зловредно съдържание.

Съгласно предишни насоки, платформата просто ефективно скриваше от поглед видеоклипове, които разпространяват дезинформация за ваксините или насърчават колебание за ваксините.

Миналата година YouTube въведе забрана за видеоклипове с дезинформация за ваксините срещу Covid. YouTube, който е собственост на Google, премахна общо 1 милион видеоклипа с невярна информация за Covid след избухването на пандемията.

Мат Халприн, глобалният ръководител за доверие и безопасност в YouTube, заяви, че дезинформацията е глобален проблем и е прелял от разпространението на лъжи за Covid. "Дезинформацията за ваксините се появява в световен мащаб, тя се появява във всички страни и култури".

Халприн добави, че лъжите около ваксината срещу морбили, паротит и рубеола (MMR), са пример за дезинформация, срещу която YouTube ще се насочи.

"Все още има много предизвикателства около MMR и хората спорят дали причинява аутизъм. И както знаем, науката е ясна, ваксините не причиняват аутизъм", каза той.

YouTube блокира Sky News Australia за разпространение на дезинформация за Covid

YouTube блокира Sky News Australia за разпространение на дезинформация за Covid

Медията е публикувала видеоклипове, отричащи съществуването на коронавируса

Халприн каза, че забраната ще се прилага за съдържание, което твърди, че ваксините причиняват рак, безплодие или съдържат микрочипове, като последните са станали пословични за фалшивите новини за Covid.

През 2019 г. голямо проучване потвърди, че няма връзка между аутизма и MMR, вследствие на скока на скептицизма във връзка с Covid, разпален от социалните медии и антиправителствения популизъм.

Документ публикуван от Американския колеж на лекарите, не открива "никаква подкрепа за хипотезата за повишен риск от аутизъм след ваксинация с MMR в национална популация от деца".

Халприн каза, че новите насоки все още ще позволят лични свидетелства за приемане на ваксини, обсъждане на политиките за ваксини и препратки към исторически провали в програмите за ваксини, стига съдържанието да не включва широка дезинформация или да насърчава колебанията и антиваксърсттвото.

Освен че се прилагат към лъжите относно ваксините за специфични заболявания като хепатит, насоките ще се прилагат и към общи твърдения принципно за ваксини, които се считат за подвеждащи

Ходът на YouTube е след решение на Facebook миналата година да премахне фалшивите твърдения за ваксините срещу Covid, след като те са развенчани от експерти по обществено здраве.

Зайберт към Русия: Германия няма нищо общо с блокирането на руската RT, решението е на YouTube

Зайберт към Русия: Германия няма нищо общо с блокирането на руската RT, решението е на YouTube

YouTube блокира RT на фона на обвинения за дезинформация за коронавируса