Австралия иска заедно с други страни да окаже колективен натиск върху Европейския съюз за доставките на планираните дози ваксини срещу коронавирус, съобщава ДПА.

Миналата седмица ЕС блокира изпращането на 250 000 дози от ваксината на AstraZeneca от Италия за Австралия. Това беше първият случай, в който блокът наложи забрана за нов износ.

Австралийският министър на търговията Дан Техан заяви, че решението е "ваксинационен протекционизъм" и изрази опасение, че ЕС може да спре бъдещите доставки.

Техан посочи, че възнамерява страната да обедини усилия с Канада, Япония, Норвегия и Нова Зеландия, за да подтикнат ЕС да промени решението си.

Колкото повече оказваме колективен натиск върху тях, толкова повече ще осъзнаят, че това, което правят, е погрешно, заяви той.

Италия блокира доставка на 250 000 ваксини AstraZeneca за Австралия

Италия блокира доставка на 250 000 ваксини AstraZeneca за Австралия

Иска да ги запази за ваксинационната кампания в ЕС

Министърът вече е споделил опасенията си с генералния директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала.

През януари ЕС създаде регистър за износ на ваксини, който позволява на Съюза да блокира износа на препаратите извън границите си, ако смята, че дадена фирма не изпълнява договорните си споразумения с блока.

Миналата седмица премиерът Скот Морисън настоя ЕС да преразгледа решението, като същевременно заяви, че разбира, че европейските държави са много по-засегнати от коронавируса, отколкото Австралия, където от началото на пандемията са установени около 29 000 случая на заразени и 900 жертви при 25 милиона души население.

До момента Австралия е осигурила 53,8 милиона дози от ваксината на AstraZeneca, като 50 милиона от тях ще бъдат произведени в страната на месечни партиди.

Австралия разочарована от блокираните 250 000 Covid ваксини

Австралия разочарована от блокираните 250 000 Covid ваксини

ЕС за първи път използва механизма за забрана износа на ваксини