Австрия омаловажи спора с Италия заради възможно въвеждане на граничен контрол по тяхната обща граница, посочвайки, че Рим не бил разбрал намеренията ѝ, след като вчера стана ясно, че Австрия се готви да изпрати военни части и БТР-и, за да възпре бъдещ наплив на мигранти от Италия, съобщава "Ройтерс".

Рим реагира гневно вчера на коментар на австрийския военен министър Ханс Петер Доскозил, че очаква "много скоро" да бъде въведен граничен контрол с Италия.

Австрия хвърля войници и БТР-и срещу мигрантите, идващи от Италия

Австрия хвърля войници и БТР-и срещу мигрантите, идващи от Италия

След като Италия е залята от мигранти

Неговите коментари бяха част от статия в най-продавания таблоид в Австрия, потвърдени от служител от неговото ведомство, че 750 войници били в готовност да бъдат разположени, а 5 бронирани машини са били изпратени в прохода Бренер, който е на границата с Италия, като той е важна търговска артерия за Германия, важен търговски партньор на Италия.

Италия привика посланика на Австрия в Рим заради коментарите на Доскозил. Ала австрийският канцлер Кристиан Керн предприе помирителен тон, като похвали сътрудничеството с Италия, която се бори с нараснал наплив от мигранти, прекосяващи през Средиземно море от Африка.

Италия привика посланика на Австрия заради планирания граничен контрол

Италия привика посланика на Австрия заради планирания граничен контрол

Защитава границата си с войници и БТР-и

"Трябва да се изчистват недоразумения като тези, които очевидно се появиха с Италия", изтъкна Керн по време на съвместна пресконференция с Доскозил.

Австрия се подготвя да въведе граничен контрол на прохода Бренер, ако има приток на мигранти оттам, но на този етап това не било необходимо, допълни канцлерът.

"Ние не разполагаме танкове в Бренер и можем да подчертаем отново, че сътрудничеството с Италия е наистина добро", изтъкна Керн, добавяйки, че нямало никакви индикации, че Италия е изпуснала от контрол ситуацията на южния си фланг.