Виена е привикала руския посланик в Австрия по казуса с отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

"Считам за неуместни бомбастичните искания, отправени към Русия за провеждане на бързо, открито и всеобхватно разследване при липса на каквато и да било информация, факти и конкретни данни от германска страна, както и каквато и да е обща реакция по същество на въпросите на руската Главна прокуратура в искането от 27 август", коментира руският посланик във "Фейсбук".

Съд в Русия отхвърли искането на екипа на Навални за съдебни действия срещу властите

Съд в Русия отхвърли искането на екипа на Навални за съдебни действия срещу властите

Заради непредприемането на разследване по казуса

По-рано тази седмица правителството на Германия обяви, че токсикологичните изследвания на Навални са показали наличието на неоспорими доказателства за отравяне на 44-годишния руски политик с нервнопаралитично вещество от групата "новичок".

В отговор на германското правителство, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че в позицията на Германия липсвали доказателства, и добави, че било объркващо защо Берлин първо се обърнал към ЕС, НАТО и трети страни, като Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), във връзка със случая, вместо да се свържела директно с Русия.

ЕС си запазва правото да наложи санкции във връзка със случая "Навални"

ЕС си запазва правото да наложи санкции във връзка със случая "Навални"

Руското правителство трябва да направи всичко по силите си, за да разследва виновните

На 20 август руският опозиционер Алексей Навални се разболя тежко по време на вътрешен полет в Сибир. След аварийно кацане в сибирския град Омск той беше откаран в местна болница.

Според руските медици в организма му не са открити следи от отрова, като обявиха, че състоянието на Навални било причинено от рязко спадане на глюкозата в кръвта му поради метаболитен дисбаланс.

На 22 август Навални беше откаран в Берлин за по-нататъшно лечение. Германските лекари твърдят, че са открили следи от вещество от групата на инхибиторите на холинестеразата в тялото му, което руските лекари отхвърлят. 

Русия заговори за западни спецслужби зад отравянето на Навални

Русия заговори за западни спецслужби зад отравянето на Навални

Версията на германските власти пораждала повече въпроси, отколкото отговори