Европейският съюз си запазва правото да предприеме ограничителни мерки по повод опита за убийство на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Това е записано в декларация на Върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС Жозеп Борел. В документа, публикуван на сайта на институцията, се посочва, че руският опозиционер лидер е бил отровен с вещество от типа Новичок, което е било използвано и срещу Сергей Скрипал, и дъщеря му Юлия Скрипал в Солсбъри през 2018 година.

"Руското правителство трябва да направи всичко по силите си, за да разследва това престъпление при пълна прозрачност и да привлече отговорните лица под съдебна отговорност. Европейският съюз призовава руската федерация да сътрудничи на организацията за забрана на химическите оръжия, за да осигури безпристрастно международно разследване" - гласи позицията на Жозеп Борел.

Заради резултати от проучване на германски лекари от университетската болница Charité в Берлин, които показват, че срещу Навални е използван Новичок ,за по-късно днес е свикано заседание на политическия орган на НАТО - Северноатлантическия съвет. Русия отхвърля всякаква съпричастност към случилото се с Навални.

Русия заговори за западни спецслужби зад отравянето на Навални

Русия заговори за западни спецслужби зад отравянето на Навални

Версията на германските власти пораждала повече въпроси, отколкото отговори

Европейският съюз осъжда с най-силни възможни изрази отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Токсикологичният анализ, извършен в специализирана лаборатория на германските въоръжени сили, доказва, че Алексей Навални е бил отровен от химически нервен агент от военен клас от групата "Новичок". Той е разработван в Съветския съюз, а по-късно и в Русия. Международното право категорично отрича използването на химическото оръжи.

Според Борел е от съществено значение руското правителство да разследва задълбочено и по прозрачен начин опита за убийство на Алексей Навални.

"Случаят на Алексей Навални не трябва да остава неразрешен. Отговорните трябва да бъдат изправени пред правосъдието" - продължава изявлението на Борел.

В Беларус подслушали разговор между Германия и Полша - Меркел излъгала за Навални

В Беларус подслушали разговор между Германия и Полша - Меркел излъгала за Навални

Това твърди беларуският президент Александър Лукашенко

Накрая Борел завършва изявлението си с благодарности към персонала на университетската болница в Берлин - Charité - за това, че лекуват Навални и му пожелава бързо и пълно възстановяване.