Съд в Москва отхвърли искането на адвокатския екип на дисидента опозиционер Алексей Навални, призоваващ за съдебни действия срещу руските власти след отравянето му. Това съобщават руските държавни медии. 

Съдът не се съгласи с жалбата на адвокатския екип, че властите не са разследвали надлежно подозрението за отравяне на Навални, за което се смята, че се е случило, докато той е бил в Сибир за популяризиране на местни опозиционни кандидати за предстоящите избори.

ЕС си запазва правото да наложи санкции във връзка със случая "Навални"

ЕС си запазва правото да наложи санкции във връзка със случая "Навални"

Руското правителство трябва да направи всичко по силите си, за да разследва виновните

Преди това Русия отказа да образува наказателно производство по казуса, като се позова на липсата на твърди доказателства.

Германските власти обявиха по-рано тази седмица, че токсикологичните изследвания са показали, че Навални, който в момента е в медицинска кома в берлинската болница "Шарите", е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "новичок".

Позицията на Русия беше повторена от прокурора в съда в Москва. "Представените материали показват, че не е имало нарушения от страна на разследващите", заяви прокурорът, цитиран от ТАСС.

Русия: Изявленията за Навални са копи-пейст, подготвени предварително

Русия: Изявленията за Навални са копи-пейст, подготвени предварително

Преди Русия да пусне Навални в Берлин, не са открити токсични вещества

Руската държава категорично отрече твърденията, че стои зад отравянето на Навални.

Вчера ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел подчерта възможността за предприемане на по-нататъшни стъпки в отговор на отравянето на Навални.

Подчертавайки, че използването на химическо оръжие е "напълно неприемливо при всякакви обстоятелства", Борел открито заплаши Русия със санкции.

"Европейският съюз призовава за съвместен международен отговор и си запазва правото да предприема подходящи действия, включително чрез ограничителни мерки," изтъкна Борел.

НАТО ще заседава днес, за да обсъди казуса с Навални, но възможностите за конкретни действия са ограничени.

Меркел нарече отравянето на Навални опит да бъде накаран да замълчи

Меркел нарече отравянето на Навални опит да бъде накаран да замълчи

Навални е жертва на престъпление в Русия