Австрийското външно министерство привиква Александър Щерба, посланик на Украйна във Виена, заради решението на украинските власти да не допуснат Кристиан Вершуц, ръководител на австрийската телевизионна и радио компания ORF в Киев, коментира австрийското външно министерство, съобщава АПА, цитирана от ТАСС.

Според Министерството на външните работи, разговорът с украинския посланик ще се проведе от генералния секретар на Министерството на външните работи Йоханес Петерлик.

На 7 март Украйна забрани влизането на журналиста за една година и го обвинява в нарушаване на държавната граница, която оправдава обединението на Крим с Русия и антиукраинска пропаганда.

Австрийският външен министър Карин Кнейсл обвини Украйна в цензура, осъди действията на Киев и призова забраната да бъде отменена.

През декември 2018 г. Кристиан Вершуц коментира, че се страхува за живота си в тази страна и призова австрийското правителство и ръководството на ORF да повлияят на украинското правителство, за да спрат да създават пречки на журналистическа дейност.

Той също така посочва, че украинските власти му отказват акредитация.

Подозират украински журналист за призив за нарушаване целостта на страната

Подозират украински журналист за призив за нарушаване целостта на страната

Владимир Скачко е посетен в дома си от спецполицаи, друг е под домашен арест