Канцлерът на Австрия Себастиан Курц призова македонците да гласуват на предстоящия референдум за сключване на споразумение със съседна Гърция за промяна на името на страната им на "Северна Македония", съобщава "Асошиейтед прес".

Себастиан Курц заяви, че Европейският съюз ще бъде завършен едва след присъединяването на страните от Западните Балкани, включително Македония. Той също така призова македонците да участват в референдума на 30 септември.

Силна подкрепа за управляващите в Македония преди референдума

Силна подкрепа за управляващите в Македония преди референдума

30 партии призовават гласоподавателите си да гласуват "за" договора с Гърция

Споразумението би сложило край на продължаващия от десетилетия спор с Атина, според която името на Македония предполага териториални претенции към гръцката провинция Македония и към древното гръцко наследство. Това също така би улеснило присъединяването на Македония към ЕС и НАТО.

Социологическите проучвания показват, че повечето македонци подкрепят споразумението, но не е ясно дали избирателната активност ще достигне изискуемия праг от 50 процента.

Курц говори след разговори в Скопие днес с македонския премиер Зоран Заев. Австрия в момента е ротационен председател на Европейския съюз.

В Македония надделява одобрението за договора с Гърция

В Македония надделява одобрението за договора с Гърция

Подкрепата за членство в НАТО и ЕС е около 80%...