Около 30 македонски политически партии подкрепят управляващия Социалдемократически съюз и призовават избиратели си също да подкрепят управлението и да гласуват с "да" при референдума за договора с Гърция за името на Македония.

Референдумът в Македония наближава - той ще се проведе на 30 септември и гражданите трябва да изразят своя глас и да решат дали договорът между Скопие и Атина да стане факт.

Македония очаква членство в НАТО в началото на 2020 година

Македония очаква членство в НАТО в началото на 2020 година

Преговорите между Скопие и НАТО се очаква да започнат през следващия месец

Министър-председателят на страната изрази увереност в изхода от общественото допитване. Той подчерта, че след разрешаването на спора с Гърция вече няма да има никакви пречки пред Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и НАТО.

Премиерът на Албания Еди Рама също призова етническите македонци в Албания да гласуват "за" референдума, пише БНТ.

Припомняме, в южна Гърция за сега няма планиран референдум. Коалиционните партньор на премиера Ципарс "Независими гърци" обаче обявиха, че искат провеждане на допитване преди договора да бъде предложен за ратификация. Лидерът на малката партньорка Панос Каменос заяви и че ще оттегли подкрепата си към правителството на Ципрас, ако договорът бъде предложен за гласуване в парламента. Това може да означа и че Гърция отива към предсрочни парламентарни избори - нещо, което Ципрас отрече.

Ципрас отхвърли спекулациите за предсрочни избори

Ципрас отхвърли спекулациите за предсрочни избори

Изборите в Гърция ще бъдат редовни според Ципрас