Австрия в сряда отбеляза рекорд по новозаразени с коронавирус, докато силно заразният вариант Омикрон продължава да се разпространява бързо. Това показват правителствени данни, цитирани от "Ройтерс". Властите в Австрия вече се подготвят за по-нататъшен ръст на случаите, в съответствие със случилото се в други европейски страни.

"Имаме близо 30 000 новозаразени. Това е плашещо висок брой", каза канцлерът Карл Нехамер на пресконференция.

Предишният рекорд беше 17 006 положителни проби, поставен преди седмица.

От февруари Австрия въвежда със закон задължителна COVID ваксинация

От февруари Австрия въвежда със закон задължителна COVID ваксинация

Тези, които откажат да бъдат ваксинирани, ще бъдат глобени между 600 и 3600 евро

Часове след изказването на Нехамер, министерството на вътрешните работи и здравеопазването заявиха в изявление, че през последното денонощие са били регистрирани 27 677 нови случая, надвишавайки предишния рекорд с повече от 10 000.

Припомняме, че задължителната ваксинация срещу коронавирус трябва да влезе в сила в Австрия от началото на февруари.  Правилата засягат всички граждани на възраст 18 и повече години, за разлика от първоначално планираната долна граница 14 години. В средата на март трябва да започнат произволни проверки на населението, включително спиране на движението.

И в Австрия ще поставят четвърта доза срещу COVID-19

И в Австрия ще поставят четвърта доза срещу COVID-19

При групи с висок риск…

Тези, които откажат да бъдат ваксинирани, ще бъдат глобени между 600 и 3600 евро, след като им бъде даден последен шанс да се ваксинират в определен краен срок.