Австрия планира да наложи глоби до 3600 евро на хора, които пренебрегват задлажителната ваксинация срещу коронавирус, което се планира да се въведе през февруари за всички жители на възраст 14 и повече години, каза здравният министър в четвъртък, съобщава АП.

Правителството обяви миналия месец, че ще приложи задължителна ваксинация в началото на следващата година, ставайки първата европейска страна, която направи това. През последните седмици страната изготви подробности за законопроекта с подкрепата на две от трите опозиционни партии в парламента.

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн каза, че ще има изключения за бременни жени (въпреки че ваксинациите се препоръчват и за тях), за хора, които не могат да се ваксинират по медицински причини и за хора, които са се възстановили от COVID-19 в последните шест месеца.

Законът трябва да влезе в сила на 1 февруари. Мюкщайн каза, че хората, които отговарят на условията за освобождаване, ще трябва да бъдат регистрирани в централен регистър за ваксинации, който ще се проверява на редовни тримесечни интервали. Първата крайна дата ще бъде 15 март.

Австрия вдига локдауна в неделя, но само за ваксинираните

Австрия вдига локдауна в неделя, но само за ваксинираните

Новината потвърди новият канцлер Карл Нехамер