Строгите ограничения за неваксинираните в Австрия ще се запазят, след като страната излезе от националния локдаун в неделя. Това съобщи днес новият канцлер Карл Нехамер, цитиран от Ройтерс.

Предстои подробности около мерките да бъдат уточнени на среща в сряда между правителството и управниците на деветте австрийски провинции.

"За всички неваксинирани, които страдат от факта, че остават в локдаун, има ясен изход: могат да се възползват от възможността да се имунизират", каза Нехамер на пресконференция.

Запитан дали ресторантите и хотелите ще отворят отново през уикенда, той съобщи, че това вече е договорено с управителите на провинциите и целта е бизнесът да се отвори за възможно най-широк кръг от хора.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг пък каза на пресконференция, че очаква магазините и коледните базари в столицата да отворят отново в понеделник, но ресторантите и кафенетата ще останат затворени още седмица.

Австрия въведе национален локдаун преди две седмици, за да противодейства на големия ръст на новозаразените с Covid-19. Ресторанти, барове, хотели, театри и магазини за нехранителни стоки бяха затворени. Оттогава новите случаи на заразата намаляха, но заетостта на леглата в интензивните отделения продължава да е висока. Седмица преди общия локдаун, такъв беше наложен само на неваксинираните.

Официално: Пълен локдаун и задължителна ваксинация в Австрия
Обновена

Официално: Пълен локдаун и задължителна ваксинация в Австрия

Затварянето ще е от понеделник, изискването за ваксиниране - от февруари