Австрийската Национална комисия по ваксинация разреши поставянето на четвърта доза ваксина срещу COVID-19 на хората, принадлежащи към групи с висок риск и работещи в инфраструктурни обекти от критична важност, съобщава изданието Kurrier.

По-рано Израел препоръча на всички хора над 60 години да получат четвърта доза от Pfizer/BioNTech.

"С оглед на приближаването на вълната от Омикрон, се препоръчва (четвърта доза - б. р.) 6 месеца след 3-ата доза на лица от групи с висок риск (например медиците) и от критично важни за системата сфери" , заявяват от комисията.

Същевременно прилагането на четвърта доза ще бъде изключително по желание на лицата от целевите групи и след медицински преглед.

От Националната комисия по ваксинация посочват, че засега няма доказателства за ефекта от евентуална четвърта доза за предотвратяване на инфекцията, но може да се смята, че тя ще предпазва от тежко протичане на заболяването.

В Австрия срещу COVID-19 са ваксинирани близо 6.3 милиона души, което е над 70% от населението. Най-малко 3.5 милиона души вече са получили бустерна доза.

На 19 ноември беше съобщено, че федералното правителство и властите на отделните провинции са се споразумели в Австрия да се въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 от 1 февруари 2022 г. Политическите сили, съвместно с експерти, работят по законопроект за задължителната ваксинация.

В Израел спират пандемията с четвърта доза

В Израел спират пандемията с четвърта доза

Нови мерки в страната