Австрия е против предложения пакет на Европейския съюз в размер на 750 млрд. евро за икономическото възстановяване от пандемията от новия коронавирус и настоява за промени в плана. Това обяви австрийският финансов министър Гернот Блюмел, цитиран от "Ройтерс".

Според плана, който трябва да бъде одобрен от страните от ЕС, Европейската комисия ще взима средства назаем от финансовите пазари и ще разпредели две трети под формата на грантове, а останалата една трета като заеми, за да смекчи безпрецедентния икономически срив.

ЕК отделя 750 млрд. евро за "Следващото поколение ЕС"*

ЕК отделя 750 млрд. евро за "Следващото поколение ЕС"*

Общата "финансова огнева мощ" на бюджета на ЕС ще достигне близо 2 трилиона евро

Блюмел отбеляза, че Австрия е готова да договори промени в европейския план, за да стане той по-приемлив. По думите му този план ще натовари много австрийските данъкоплатци в сегашната си форма.

Австрия няма да се съгласи с този пакет, отсече австрийският финансов министър.

Този план е в допълнение към дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 година, за който Европейската комисия предлага 1,1 трлн. евро и който трябва да бъде одобрен единодушно от всички страни членки и от Европейския парламент. 

Предложението на ЕК, наред с европейския бюджет и възстановителния фонд означават, че Австрия ще трябва да внася близо 2 процента от брутния си вътрешен продукт, изчисли Блюмел. Това би било два пъти повече, отколкото преди. За нас това е неприемливо, подчерта финансовият министър на Австрия.

Италия подкрепя пакета на Германия и Франция, но "изопачените стереотипи" пречат

Италия подкрепя пакета на Германия и Франция, но "изопачените стереотипи" пречат

Пречат на общите усилия за възстановяване