Австрия може изгради 400-метрова гранична ограда в района на контролно-пропускателния пункт в алпийския проход Бренер на границата с Италия. Това обяви началникът на полицията на провинция Тирол, съобщава местен вестник, цитиран от „Ройтерс”.

Дали оградата ще бъде изградена, ще зависи от готовността на Италия да сътрудничи с Австрия, посочил Хелмут Томак на пресконференция.

Австрия вече започна строителни работи на границата, за да се даде възможност за въвеждането на контрол, ако броят на мигрантите, пристигащи там, го направи наложително.

Междувременно италианският премиер Матео Ренци осъди плановете на Австрия да ограничи потока от мигранти чрез затягане на граничния контрол между двете страни.  

Планът на Австрия е „безсрамно срещу европейските правила, също така е и срещу историята, срещу логиката и срещу бъдещето", се изтъква в изявление на Ренци, публикувано на сайта му.

Той цитира данни, показващи, че броят на мигрантите, достигащи Италия през Средиземно море тази година не е бил по-висок в сравнение с 2015 и 2014 г., и твърди, че това показвало, че тревогата заради миграцията била „преувеличена”.