Австрия ще запази ветото си върху разширяването на Шенгенска зона към България и Румъния, докато Виена не види продължителен спад на търсещите убежище. Това каза външният министър Александър Шаленберг, цитиран от Politico.

Молбите за убежище в Австрия (без украинците) почти се утроиха миналата година до около 110 000 - най-високият процент на глава от населението в ЕС - което накара правителството да блокира разширяването на Шенгенското пространство през декември.

"Това, което е важно за нас, ако трябва да сме напълно откровени, е, че броят намалява и трябва да има устойчив спад, каза Шаленберг, наричайки ветото "предупредителен сигнал" към Брюксел. Човек трябва да разбере, че когато виждаме над 100 000 молби за убежище на всеки 12 месеца, за нас като Австрия е трудно просто да оставим тази неработеща система."

Шаленберг отказа да определи времева рамка за това кога Виена може да вдигне ветото си върху разширяването на Шенген, но тъй като пристигащите бежанци продължават да нарастват, решение на безизходицата около Шенген изглежда недостижимо в краткосрочен план.

 Агенцията на ЕС за предоставяне на убежище регистрира близо 60 процента увеличение на годишна база през януари.

Австрийският вътрешен министър в Букурещ: Румъния в Шенген все още не може да се определи

Австрийският вътрешен министър в Букурещ: Румъния в Шенген все още не може да се определи

За Австрия: Ние сме далеч от функционираща гранична система

Припомняме, че ден по-рано Герхард Карнер, австрийският министър на вътрешните работи, пристигна в Букурещ за първата среща с румънския си колега Лучиан Боде, след като Австрия отхвърли кандидатурата на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство през декември.

"Потвърждавам, че това посещение размразява отношенията между Румъния и Австрия", каза Лучиан Боде в изявление за пресата заедно с Герхард Карнер.

"През последните месеци имахме ясни, трудни дискусии, но ги имахме", каза австрийският вътрешен министър.

По време на пресконференцията, проведена в централата на Министерството на вътрешните работи, Герхард Карнер каза, че "ние сме далеч от функционираща гранична система", тъй като европейските членки в Шенгенското пространство все още извършват гранични проверки помежду си.

Австрийският министър добави, че не може да предложи точна дата за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство.

"Цифрите показват, че сме имали над 110 000 кандидати (мигранти) миналата година, най-големият отчетен брой на глава от населението, въпреки че нямаме външни граници. Това показва, че системата не работи", каза Карнер, без изрично да споменава, че Румъния е страната източник на мигрантите - нещо, което беше развенчано от граничната агенция на ЕС Frontex.

Над 100 европейски младежки организации настояват Румъния и България да влязат в Шенген

Над 100 европейски младежки организации настояват Румъния и България да влязат в Шенген

Блокирането на България и Румъния изпраща изключително опасно негативно послание