Правителството на Австрия обяви намерението си да въведе забрана на забрадките за момичетата в детските градини и началните училища, съобщава "Франс прес".

Министърът на образованието Хайнц Фасман заяви, че проектозаконът ще бъде готов до лятото. Той добави, че това ще бъде "символичен" акт, независимо колко деца всъщност са засегнати.

Амстердам обмисля да разреши в полицията да се носят забрадки

Амстердам обмисля да разреши в полицията да се носят забрадки

Мерки от 2011 г. не позволяват на холандските служители на реда да носят религиозни символи

Вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата лансира идеята за забрана на забрадките през уикенда, изтъквайки, че момичетата "под 10-годишна възраст трябва да бъдат защитени" и да могат "да се интегрират и развиват свободно".

Канцлерът Себастиан Курц от дясноцентристката Народна партия също подкрепи идеята, посочвайки пред местна радиостанция: "Искаме всички момичета в Австрия да имат еднакви възможности", и че той иска да избегне развитието на "паралелни общества".

Австрийските власти разкритикуваха препоръките мюсюлманките да носят забрадки

Австрийските власти разкритикуваха препоръките мюсюлманките да носят забрадки

Препоръките са на ислямските лидери в страната

Вестник "Куриер" съобщи, че нито образователното министерство, нито различни експерти, попитани от изданието, не са могли да предоставят данни за това колко момичета понастоящем носят забрадка в детските градини и началните училища.

Карла Амина Бахаджати, говорител на ислямската религиозната общност в Австрия, нарече дебата за забрадките "незначителен въпрос", на който е отделено непропорционално внимание.

Всички училища, засегнати от проблема, трябва да бъдат ангажирани в "диалог", заяви тя.

Дебатите около имиграцията и идентичността бяха централни по време на предизборната кампания през миналата година, което доведе до това Курц да стане канцлер, след като се съгласи да е в коалиция с Партията на свободата.

Австрия получи повече от 150 хил. молби за убежище - почти 2 процента от нейното население от 8,7 млн. души - след кризата с мигрантите през 2015 г.