Австрийският министър на труда Кристине Ашбахер подаде оставка заради обвинения в плагиатство, съобщава "Ройтерс".

След скандал, че е изплагиатствала част от университетските си разработки, тя заяви, че се оттегля от поста, за да защити семейството си.

Твърденията са, че Ашбахер, член на консервативната австрийска народна партия, която ръководи коалиционното правителство, е копирала поне една пета от докторската си дисертация от други източници, а също и пасажи от дипломната си работа. Тя обаче отрича обвиненията.

"Враждебността, политическата агитация и обидите за съжаление падат не само върху мен, но и върху децата ми, и то с непоносима сила. Не мога да позволя това да продължи. Поради тази причина се оттеглям от длъжност", категорична бе тя.

Щефан Вебер - публицист и специалист, преследващ плагиатите, установява, че в дисертацията на Ашбахер под име "Проект за ръководен стил в иновативни предприятия" се намира в превод и статия на списание "Форбс". Авторът на статията разказва, че е почерпил идеите си за ръководен стил в иновативни предприятия от работата си със стотици екипи. В дисертацията на министърката се появява твърдението, че тя е работила над нея "със стотици екипи".

Канцлерът Себастиан Курц благодари на Ашбахер за работата й и обяви, че в понеделник ще бъде определен неин наследник.