Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви, че американският президент Доналд Тръмп е "опозорил" престижа на САЩ и те ще са най-големият губещ от подновяването на санкциите срещу Ислямската република, съобщава "Франс прес".

"Този нов американски президент ... опозори остатъка от престижа на Америка и този на либералната демокрация. Твърдата мощ на Америка, т. е. тяхната икономическа и военна мощ, също е в упадък", изтъква аятолахът в профила си в "Туитър", цитирайки реч в Техеран.

Непокорен Хаменеи отхвърли подновените санкции на САЩ, включително петролно ембарго, които влизат в сила в понеделник, отбелязва агенцията.

Русия помага на Иран да продава петрол след новите санкции на САЩ

Русия помага на Иран да продава петрол след новите санкции на САЩ

"Русия ще намери начини"

"Съревнованието между САЩ и Иран продължава от 40 години, като САЩ предприеха различни опити срещу нас: военна, икономическа и медийна война", посочи той, допълвайки: "Тук има ключов момент: в това 40-годишно съревнование, победените са САЩ, а победител е Ислямската република."

Тръмп обяви през май, че оттегля САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. и възстановява санкциите, предизвиквайки възмущение сред другите световни сили, които изтъкват, че Иран изпълнява ангажиментите си да ограничи ядрената си програма.

Иран зове Европа да действат заедно срещу САЩ

Иран зове Европа да действат заедно срещу САЩ

Да поведат обща борба срещу унилатерализма на САЩ

Вашингтон иска ново споразумение с Иран, ограничаващо неговите намеси в региона и ракетната му програма - искания, които бяха категорично отхвърлени от Техеран.

"Целта на Америка при предприемането на всички тези мерки е да възвърне господството, което имаше" преди Ислямската революция в Иран през 1979 г., която свали от власт прозападния шах Мохамед Реза Пахлави, коментира още Али Хаменеи.

Подновените санкции целят "да парализират икономиката на Иран и да я държат изостанала. Ала това доведе до насърчаване на движението за самодостатъчност в страната", добави аятолахът.

САЩ позволяват на 8 страни да заобикалят санкции и да купуват петрол от Иран

САЩ позволяват на 8 страни да заобикалят санкции и да купуват петрол от Иран

Това са близки съюзници, включително Япония, Южна Корея, Индия и вероятно Китай

"Нашата младеж, в цялата страна, подкрепя независимостта. Някои може и да не са толкова религиозни, но са чувствителни към господство от чужденци", коментирал още той.

Вчера САЩ обявиха, че ще добавят 700 физически и юридически лица от Иран в черния си списък и настояват световната банкова мрежа SWIFT да отреже Техеран, след като Вашингтон прилага "максимален натиск" за отслабване на икономиката на страната.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че осем страни, сред които се смята, че са Китай, Япония, Южна Корея, Индия, Турция и Ирак, но не и Европейският съюз, ще получат разрешение да продължат да внасят ирански петрол, за да се избегне рухването на световния пазар на суров петрол, но само при условие, че намалят купуването на петрол от Иран.