Азербайджан и Армения си размениха трупове, съобщава lenta.ru. Договореност за това бе постигната на 27 октомври по време на среща между президентите на двете страни.

Армения предаде на Азербайджан телата на двама военни - Мубариз Ибрагимов и Фарид Ахмедов, които загинаха по време на сблъсъците на 18 юни и 4 септември 2010 година. От своя страна Азербайджан върна на Армения тялото на Гавруш Арустамян, което бе намерено на 18 юни в река Тертер.

Размяната на телата се проведе в близост до село Баш Карвенд с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст. Процесът премина без инциденти.

Предишната подобна размяна между Баку и Ереван се състоя на 4 ноември. Тогава Азербайджан получи задържан на територията на Армения азербайджанец, срещу арменец починал в затвор.

Противоречията между двете страни започнаха с конфликта от Карабах през 1988 година. Последните въоръжени сблъсъци между тях са от 1994 година, когато в сила влезе подписания мирен договор. С него Азербайджан настоява да запази контрола над Карабах, а Армения защитава интересите на отцепилите се републики, Карабах не е страна по преговорите.