Азербайджан отива на предсрочни парламентарни избори на 1 септември, съобщава "Ройтерс".

Това стана ясно от указ на президента Илхам Алиев, публикуван днес. Изглежда малко вероятно широко очакваният ход да промени радикално състава на парламента.

Алиев, който е на власт от 2003 г., спечели предсрочни президентски избори през февруари, а неговата партия "Нов Азербайджан", която държи 69 от общо 125 места в парламента, се очаква да спечели ново мнозинство в богатата на петрол страна, която беше ухажвана от Запада, Русия и Турция.

Депутатите от опозицията в парламента са лоялни към Алиев, но някои опоненти извън него твърдят, че са били преследвани, след като поредица от независими журналисти и политически активисти бяха арестувани преди тазгодишните президентски избори, които Алиев спечели с над 92% от гласовете.

Какъв ще бъде петият президентски мандат на Илхам Алиев?!

Какъв ще бъде петият президентски мандат на Илхам Алиев?!

Ключов вот за Кавказ

Някои от задържаните са изправени пред обвинения за политически мотивирани престъпления, включително контрабанда. Властите твърдят, че арестите не са политически.

Алиев се похвали с успеха на септемврийската светкавична офанзива, при която Баку отвоюва бившия отцепнически регион Нагорни Карабах от неговите "нелегитимни лидери" - етнически арменци.

Почти всички от над 100 000 етнически арменци в Нагорни Карабах избягаха и в момента Баку възстановява региона, като планира да го засели с азербайджанци.

Западни енергийни компании оперират в Азербайджан, който е член на "ОПЕК+" между клуба на производителите на петрол от ОПЕК и други ключови износители като Русия за ограничаване на добива, за да се поддържат световните цени.

ОССЕ се усъмни в честността на изборите в Азербайджан

ОССЕ се усъмни в честността на изборите в Азербайджан

Според Баку вотът е бил свободен и демократичен