Азербайджанската държавна телевизия излъчи във вторник кадри, показващи как багери разрушават сградата, в която някога се е помещавал парламентът на отцепилите се етнически арменци в Нагорни Карабах, предава "Ройтерс".

Гигантски машини разрушиха зидарията на сградата, демонстративно подчертавайки възстановяването на контрола от страна на Азербайджан, откакто неговите сили си върнаха Карабах миналата година и повече от 100 000 етнически арменци избягаха.

Преди това регионът беше де факто независим от Баку след войната, която обхвана разпадането на Съветския съюз в края на 80-те и началото на 90-те години.

Азербайджанските държавни медии съобщиха, че сградата на парламента, заедно със съседна сграда, в която се помещава арменска асоциация на ветерани от войната, са били разрушени, тъй като са били построени "незаконно".

Армения обвини Азербайджан в етническо прочистване - обвинение, отхвърлено от Баку, който настоя, че арменците в анклава са добре дошли да останат на територията.

Карабахските арменци твърдят, че са напуснали масово, защото не се чувстват сигурни в Азербайджан.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев проведе военен парад през ноември на централния площад на столицата близо до сградата на парламента и беше заснет да гази арменското сепаратистко знаме на Карабах.

Арменците обвиниха Азербайджан в унищожаване на тяхното културно наследство в райони под контрола на Баку, нещо, което Азербайджан отрича.

Армения все още готова да подпише мир с Азербайджан

Армения все още готова да подпише мир с Азербайджан

Чака Баку да обяви волята си