Дейвид Камерън, когото проучванията сочат като следващия премиер на Великобритания, е изправен пред дилемата дали да разгневи своите привърженици, своите съюзници от Европейския съюз, или и двете, ако победи в националните избори тази година.

През 1980 г. и 1990 г мястото на Великобритания в Европа разделя консервативната партия, на която е член Камерън, което води до падането на тогавашния министър -председател Маргарет Тачър.

Както нейният наследник, Джон Мейджър, Камерън ще бъде в недоумение как да се справи с работата си в Брюксел, без да влиза в конфликт с традиционно враждебно настроената партия към ЕС.

Анализатор поставя под съмнение ролята на Камерън като европейски играч. „Той ще трябва да превъзпита своята партия защото Великобритания не може да си позволи да бъде ръководена от анти-европейско правителство.", заявява Жан Тешо от германския съвет по външни отношения.

Дейвид Камерън участва в Световния икономически форум в Давос заедно с лидерите на Франция и Испания.

Камерън говори за научаването на „правилните уроци" от икономическата криза, каза заяви, че най-голямото предизвикателство пред Великобритания е как да генерира растеж докато съкращава бюджетния дефицит.