Опозиционният лидер Шейх Али Салман в Бхарейн получава доживотна присъда след като апелативният съд го признава за виновен за шпионаж в полза на Катар. Решението идва само месеци след като Върховният съд на Бахрейн на първа инстанция оправдава Салман по обвинение в "съучастничество" с конкурентната държава, съобщава "Ройтерс".

"Тази присъда ... демонстрира безмилостните и незаконни усилия на властите в Бахрейн да заглушат всяка форма на несъгласие. Шейх Али Салман е затворник, задържан само за мирно упражняване на правото си на свобода на изразяване", коментира директорът на "Амнести" в Близкия изток и Северна Африка Хеба Мораеф.

Али Салман, който ръководеше вече забраненото движение "Ал Вефак", е обвинен в заговор с Катар, че ще предприеме антиправителствени вълнения през 2011 г., заедно с опозиционните лидери Хасан Султан и Али ал Асуад, които също получават доживотни присъди.

Прокурорът на Бахрейн коментира, че тримата мъже са задържани заради "актове на враждебност" срещу Бахрейн и "комуникират с катарски служители ... за да свалят конституционния ред", съобщава AFP.

Обвиненията, които датират от седем години, се появяват миналата година - след като Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет прекъснаха връзките си с Катар.

Бахрейн обвини Катар в създаване на военно напрежение

Бахрейн обвини Катар в създаване на военно напрежение

Основата на спора с Катар е дипломатическа

Съюзниците обвиниха емирството, че подкрепя терористичните групи и че е твърде близко с Иран - твърденията, които емирството отрече. По това време "Вефак" обяснява, че обвиненията са опит на правителството на Бахрейн да унищожи движението и да удължи затвора за лидера, който е задържан от 2015 г.

Демонстрантите - главно ръководени от шиитската общност - излязоха на улиците през февруари 2011 г., настоявайки за повече демокрация като част от продемократичните размирици в арабския свят.

Но кралското семейство Ал Халифа, което държи по-голямата част от политическите и военните постове, успя да потуши протестите с помощта на съседните страни, най-вече на Саудитска Арабия.

Размириците доведоха до смъртта на най-малко 30 цивилни и пет полицаи. Оттогава, управляваният от сунитите Бахрейн е в постоянни размирици. В отговор Бахрейн забрани опозиционните групи и стотици правителствени критици са задържани в затвора.

Саудитска Арабия освободи от затвора критик на режима

Саудитска Арабия освободи от затвора критик на режима

Принцът е племенник на крал Салман