Българин е сред задържаните за подготвян атентат в Белгия, съобщи АФП. Общо са задържани 7 души, сред които петима белгийски и един турски гражданин. 

Те са обвинени за участие в терористична група.

Петима от тях също така бяха обвинени в "подготовка на терористично престъпление", каза прокурорът.

Все още не са разкрити повече подробности за потенциалните цели на тези атаки.

Осем ареста в Белгия за подготовка на атентати

Осем ареста в Белгия за подготовка на атентати

Извършени са антитерористични акции в цялата страна

Припомняме, че ден по-рано беше съобщено, че полицията в Белгия задържа осем души по време на антитерористични акции в цялата страна.

Операциите бяха насочени към осуетяване на възможни атентати.

Федералната полиция на Антверпен извърши пет обиска в Мерксем, Боргерхаут, Деурн, Синт Янс-Моленбек и Ойпен тази нощ по искане на съдия-следовател. Прокуратурата съобщи, че са арестувани петима души, но не разкри повече подробности.

"Поне двама от замесените са заподозрени в планиране на терористична атака в Белгия. Целта на атаката все още не е определена", посочиха от държавното обвинение.

Федералната полиция на Брюксел извърши акции в близките местности Завентем, Синт Янс-Моленбек и Схарбек и е задържала други трима души.

Арестите бяха извършени, тъй като заподозрените членове на групировка, извършила най-смъртоносните атаки в мирно време на белгийска земя преди седем години, са съдени в Белгия. Подсъдимите са изправени пред обвинения в убийство, опит за убийство и членство или участие в актовете на терористична група за нападенията в час пик на главното летище на Белгия и в метрото на 22 март 2016 г.

При атаките в Брюксел 32 души бяха убити, а около 900 бяха ранени.

Франция изпрати терориста Салах Абдеслам на съд и в Белгия

Франция изпрати терориста Салах Абдеслам на съд и в Белгия

След като получи доживотна присъда в Париж, той ще бъде съден и за атаките в Брюксел

Сред обвиняемите е Салах Абдеслам - единственият оцелял сред екстремистите от групировката ДАЕШ, които през 2015 г. извършиха атентат срещу театъра "Батаклан" в Париж, кафенета в града и националния стадион на Франция. Той беше осъден на доживотен затвор без право на замяна заради зверствата във френската столица.