Нашият сънародник, свален от покрива на миланската Ла Скала доброволно постъпи в психиатрична клиника, разкриха източници от италианските органи на реда, пожелали анонимност, предаде Дарик. Той се обяви за "убеден берлусконианец".

Наш сънародник протестира на покрива на Миланската Ла Скала

Наш сънародник протестира на покрива на Миланската Ла Скала

Ще бъде обвинен във фалшива гражданска тревога

Припомняме, в събота 51-годишният Мартин Адвински прекара седем часа на покрива, където опъна големи транспаранти с лозунгите: "Председателят Берлускони беше видял правилно", "Референдум - категорично не", "Свобода и демокрация" и "Италианско правосъдие равно на злоупотреба с власт".

Протестиращият Адвински сам се обадил на карабинерите, които успяха да го измъкнат от ръба на покрива и да го обездвижат с помощта на пожарникари. Мъжът първоначално оказал съпротива.

Остава загадка как е успял да се качи на покрива на световноизвестния оперен театър Ла Скала, който в Милано е сред обектите, поставени под режим на най-висока антитерористична заплаха.

Разследването изключва българинът да проникнал в операта като зрител в петък и да е прекарал там нощта, преди да се качи на покрива в събота, в 8 часа сутринта. Работи се по две хипотези. Едната е, че той може да е използвал скелето, издигнато на странична външна стена на сградата.

Другата хипотеза е, че е имал на разположение монтирана на камион саморазгъваща се стълба от типа, използван за качване на мебели и друга тежка покъщнина по високите етажи. Макар и да звучи невероятно, именно тази хипотеза би дала обяснение на факта, че е успял да качи със себе си обемистите транспаранти, поради което е бил принуден да предприеме протеста в събота, а не в делничен ден, когато щеше да предизвика много по-големи неприятности за града, споделиха източниците.

Непосредствено след задържането Адвински е повтарял, че е "убеден берлусконианец", съпричастен към "съдебната несправедливост срещу Берлускони", защото той самият е бил жертва на подобна несправедливост.

Не е дал обяснение обаче, защо е издигнал лозунга за "Не" на референдума за конституционна реформа, насрочен за 4 декември.

Мъжът първоначално е бил отведен в болница, тъй като заявил, че страда от сърдечно заболяване. Впоследствие доброволно е приел да бъде подложен на лечение в психиатрична клиника в провинция Мантуа на областта Ломбардия, в която живее.

До момента срещу него е повдигнато възможно най-лекото обвинение в нахлуване в недвижими имоти. Това се наказва с максимум 2 години лишаване от свобода и глоба от 103 до 1032 евро, уточниха източниците.