Часове продължи протестът на наш сънародник, който се качи на покрива на Миланската скала. Българинът, който от години живее в Италия, протестира срещу референдума за промени в конституцията на страната, съобщи кореспондентът на bTV.

След близо 8 часа преговори, той бе свален от сградата. Срещу него ще бъде повдигнато обвинение за фалшива гражданска тревога.

Мартин Адвински е на 50 години и от 10 години живее в Италия. От ранни зори пожарникари, полицаи, линейки и любопитни граждани наблюдават прочутия оперен театър, върху чийто покрив сънародникът ни опъна три плаката и остана закрепен до комин в знак на протест.

Адвински протестира срещу референдума, свикан от правителството на Матео Ренци на 4 декември за поправки в конституцията. Те са за намаляване броя на депутатите и държавните разходи.

Освен че заявява “Не на референдума” , който през последните дни раздели италианското обществено мнение, той опъна плакати, подкрепящи вижданията на бившия премиер Силвио Берлускони, както и свободата на демокрацията.

Пожарникари и полицаи вече часове наред преговарят с него, за да го накарат да слезе. Българинът живее в италианското селище Остиля в областта Мантова. Преди година той се е качил на покрива на църквата в Мантова.