В навечерието на 19 октомври, когато се прекланяме пред небесния покровител на България и българските лекари св. Иван Рилски, в Българския културен институт в Рим ще се проведе кръгла маса на тема: "Свети Йоан Рилски - образец на вярата и учител на българите", съобщи БНР.

Подготвените богослужебни и културни прояви на 18 и 19 октомври, с участието на преподаватели от Богословския факултет на СУ, ще запознаят българската културна общественост във Вечния град с живота и делото на Рилския светец.

"Колегията на Катедра "Практическо богословие" има готовност да направи доклади за участие в този форум, които в последствие могат да бъдат публикувани в отделно книжно тяло, посветено на живота и дейността на свети Йоан Рилски Чудотворец", съобщава директорът на института Жана Яковлева пред БТА.

Не за пръв път сънародниците ни във Вечния град ще се преклонят пред монаха-отшелник помогнал, с Божията помощ и горещите си молитви, на много болни да възвърнат здравето си както приживе, така и след смъртта си. През 2021 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Българската православна църковна община "Свети Седмочисленици" отбеляза паметта на Рилския светец в древния храм "Сан Паоло ала Регола" в Рим.