"Днес България и САЩ са по-близки от всякога като приятели, съюзници и партньори". Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел във Вашингтон по време на Стратегическия диалог на високо равнище между България и САЩ.

Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Габриел бе ръководител на българската делегация и заедно с подсекретаря и старши политически съветник Дерек Шолей откриха форума.

Вицепремиерът подчерта, че днешните предизвикателства поставят на изпитание регионалната и глобална сигурност. Тя отбеляза, че втората сесия на диалога се провежда след три години прекъсване и само 4 месеца от мандата на редовното правителство.

Шолей отбеляза важното значение на продължаването на стратегическия диалог.

"България е ключов партньор за САЩ и фактор за стабилността в региона. Приветстваме усилията ви за присъединяване към Шенген и еврозоната и ви подкрепяме", посочи в своето изказване Шолей.

Важен резултат от Стратегическия диалог бе подписването на Меморандум за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация.

Сред основните теми на диалога бяха общи подходи към регионални и глобални предизвикателства, задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, икономиката и енергетиката, върховенството на закона.

В дискусиите по темите участваха министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на иновациите Милена Стойчева, зам.министрите - Атанас Запрянов- на отбраната, Ивелина Дундакова- на вътрешните работи и Георги Ангелов- на иновациите и растежа.

По време на разговорите бяха обсъдени въпроси свързани с развитието на военната инфраструктура, превоз и транспортиране на персонал и военно имущество (военна мобилност) и многонационалната бойната група, разположена на българска територия.

Също така бяха обсъдени възможностите на българската отбранителна технологично-индустриална база за производство на боеприпаси-отговарящи на стандартите на Алианса.

Снимка 635438

Източник: МВнР

В хода на разговорите беше разгледано и сътрудничеството в сферата на киберсигурността, както и противодействието на дезинформацията.

"Наш приоритет е превръщането на България в място, в което се създават високотехнологични иновации", заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Относно Фонда на НАТО за иновации, който е с бюджет 1 млрд. евро за 15 години, Стойчева посочи, че се очаква той да започне инвестиции до края на годината. От финансиране ще могат да се възползват фирми, включително български.

"В началото на октомври се очаква конституционните промени да бъдат приети на първо четене, а до края на годината и окончателно", информира министърът на правосъдието Атанас Славов при дискусиите в панела за върховенството на закона. Той допълни, че само преди дни е бил приет нов антикорупционен закон.  Славов подчерта, че от първите си дни правителството работи за реформа на съдебната система, промени в Закона за съдебната власт, прозрачен подбор за членове на ВСС, инспектората към съвета, и антикорупционната комисия.

Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова заяви, че ефективното противодействие на киберпрестъпността е приоритет за българските правоприлагащи органи. Създадена е дирекция "Киберпрестъпност", която фокусира работата си в разкриване на престъпления, които причиняват сериозни финансови щети на много български компании. В този контекст, бе споделено желанието на българската страна за предоставяне на експертиза от специализираните федерални звена, с цел укрепване на възможностите за киберразследвания на престъпни групи за измама на граждани и компании.

Дундакова посочи, че МВР предприема и редица мерки, за да увеличи усилията за борба с трафика на хора, като работи активно за превенция и подпомагането на жертвите, особено сред уязвимите групи. Изразено бе желание за участия в обучения за разследване на престъпления, свързани с трафика на хора.

Постигнатите резултати от сесията на стратегическия диалог ще бъдат обобщени и представени като съвместно изявление на участниците. Сред тях са подчертаната подкрепа за Украйна, сигурността на Черно море,  стратегическата позиция на България в региона и сътрудничеството в рамките на НАТО. 

Диалогът бе повод да се спомене и 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Мария Габриел си тръгна с три послания от срещата с държавния секретар на САЩ

Мария Габриел си тръгна с три послания от срещата с държавния секретар на САЩ

Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата

Припомняме, че Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Срещата им се състоя във Вашингтон в рамките на втората сесия на стратегическия диалог.

Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата - това са посланията от срещата ми с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, посочи Габриел.

Тя увери, че страната ни е стратегически партньор, значим съюзник и приятел.

По нейни думи успешното провеждане на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ и общите приоритети, основани на демократичните ценности и спазването на международния правов ред, са окуражаващи.

Българският вицепремиер подчерта, че подписването на Меморандума за разбирателство между двете страни за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация е от ключово значение в среда на засилващи се хибридни атаки и дезинформация.

"В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона", коментира тя след срещата.

Габриел обобщи, че двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни.