България не покрива изискванията за отпадане на визите. Това заяви в интервю за Нова телевизия посланикът на САЩ в България Ерик Рубин.

"Ако зависеше от мен, визите щяха да отпаднат веднага. Съгласен съм, че това е важното нещо за българите", заяви посланик Ерик Рубин, но беше категоричен, че законите и правилата трябва да се спазват.

"Честно казано, България не покрива изискванията. Най-важният критерий е хората, на които се отказва виза, да са много малко. Трябва и да се сведат до минимум онези, които остават нелегално в САЩ, след като са взели виза. Не искам да ви подведа с обещание, че визите ще паднат скоро, но аз и хората от посолството полагаме много усилия това да се случи", подчерта той.

По отношение предложението на американския президент Доналд Тръмп лотарията за зелена карта за мигранти в САЩ да отпадне, Рубин обясни, че това на този етап е само предложение и отхвърли към този момент притесненията в българското общество. Ерик Рубин поясни твърдо, че законово това още не е прието официално.

"Даваме си сметка, че кандидатстването за визи е скъпо, че отнема време и особено за хората, които не живеят в София, това си е голямо предизвикателство, но си имаме закони, които регламентират кога може да падне визовият режим за определена държава. Не искам да ви залъгвам, че можем да променим тези правила".

Посланик Ерик Рубин няколко пъти отклони въпроси, свързани с казуса на Цветан Василев и евентуалното задействането на защитата му под т.нар. закон "Магнитски" в САЩ. Ерик Рубин бе категоричен, че това е правен казус и като правило посолството не обсъжда съдебни дела. Рубин лаконично и отрицателно отговори и на всички въпроси дали посолството е било търсено от представители на български институции по казуса. С "не" американският посланик отговори и на въпросите дали контакт е бил търсен и от правителството, и от прокуратурата. "Разговорите вървят само по юридически канали", посочи Ерик Рубин.

Посланикът заяви, че Америка подкрепя съдебната реформа в България, но бе категоричен, че "не подбутваме в определена посока". "Няма нито един случай, в който ние да сме се намесили в съдебната система", посочи Рубин и коментира, че именно хората, които ги обвиняват за намеса в съдебната система, са същите, които твърдят, че на американците не може да се повлияе.

Подкрепяме принципи, идеи, върховенството на закона, заяви Ерик Рубин и отказа да коментира конфликта между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВКС Лозан Панов.

"Не подкрепяме един човек срещу друг човек, не сме партизани", заяви Ерик Рубин.