Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в Ню Йорк в Срещата на високо равнище по реформата на Организацията на Обединените нации (ООН), организирана и председателствана от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"От години се говори за реформа в ООН, но най-после сме близо поне до административната част. Над 120 държави са подписали декларацията за подкрепа на реформите - изтъкна министър Захариева. - Подкрепям призива на президента Тръмп и на генералния секретар Антонио Гутериш за по-малко бюрокрация, повече ефективност и близост до хората. От 2000 г. бюджетът се е увеличил два пъти."

За 4 минути Тръмп призова ООН да се реформира

За 4 минути Тръмп призова ООН да се реформира

ООН да се фокусира върху резултатите, а не върху процеса

Срещата се организира по инициатива на САЩ. На нея бе подкрепена политическата декларация, изработена от група държави, поканени от САЩ - Канада, Китай, Германия, Индия, Индонезия, Япония, Йордания, Нигер, Руанда, Сенегал, Словакия, Тайланд, Великобритания и Уругвай.

Държавите са селектирани да представляват всички заинтересовани групи по реформата на ООН, което е положителна индикация за консенсус около очакванията за реформи от генералния секретар на ООН.

САЩ са доволни, 128 държави подписват предложението за реформи на ООН

САЩ са доволни, 128 държави подписват предложението за реформи на ООН

70 държави не са подписали документа, сред тях са Русия, Китай и Франция

По време на срещата на високо равнище вицепремиерът Захариева разговаря с премиерите на Албания и Република Македония - Еди Рама и Зоран Заев, както и с колегите си от региона Никос Кодзиас (Гърция), Никола Димитров (Република Македония), Теодор Мелешкану (Румъния), Мария Пейчинович Бурич (Хърватия), както и с първия дипломат на Кралство Нидерландия Берт Кундерс.